Du visar för närvarande

Vi vill bara dela med oss lite kring det här med hur man kan hantera ångest.

Vi menar inte att vi är proffs på ångest men vi har jobbat med det och hanterat det i många år tillsammans med klienter men även hanterat vår egen ångest. Mycket kan sägas om ångest och det här är bara ett skrap på ytan – men vi vill bara stötta dig som kanske har problem att hitta några alternativa sätt att faktiskt dämpa ångesten.

Ångest är något som de allra flesta känner till och rent av har, men många är nog inte medvetna om att det faktiskt är just ångest de har – utan att det mer är känsla av att det är lite jobbigt just nu – jobbigt att andas, att världen snurrar lite och man känner sig yr. Att man inte riktigt ”är i sig själv” utan att man har en utanförkänsla. Någon form av påslag. Obalans.

För oss är ångest en påtalan från kroppen och knoppen – en hälsning om att ”hej, du behöver ta det lite lugnt nu för nu har det gått lite för långt här”. Och det i sig handlar inte alltid om att man har skitmycket att göra utan också om att man kan vara i något man inte trivs i – exempelvis en relation, ett jobb, en ekonomisk situation, någon nära som blivit sjuk eller har dött – något jobbigt. Eller att man går runt med sin ryggsäck – stor eller liten – som innehåller minnen som inte är ok. Men man vill inte kännas vid dem. Ju mer man inte vill kännas vid – desto tyngre blir ryggsäcken. Kanske går man runt i att inte helt trivas OCH ha en ryggsäck som skaver.

Vi har några tankar och svar kring detta. Hur du kan hantera din ångest om den dyker upp (hantera – jag vill ju bli av med den tänker du) för ja, det handlar om att hantera den, för har den väl dykt upp vid din sida, så tenderar den att finnas kvar. För att påminna om att vi ska ta hand om oss – att rätta till det som inte är som det ska. Självklart finns det olika nivåer av ångest och vi kan inte svara på exakt vilken nivå vi pratar om MEN de allra flesta vi har träffat genom åren upplever att de blir lättare i sin upplevelse av ångesten när de väl har testat något av det vi pratar om. Du gör naturligtvis som du vill men det kan vara värt att testa. När du upplever att du får ett ångestpåslag (känner en fysisk oro, svårt att andas, yrsel el dyl) kan du testa att:

Andas långa djupa andetag: ända ner till puppan eller pungen brukar vi säga. Då förstår du att vi menar låååånga andetag. Och det ska vara lugna andetag. Hela magen och bröstet och mellangärdet ska lyfta. Fokusera dina tankar på att – du har den här känslan, men att den är inte du. Om och omigen. Detta gör du tills du inte längre förnimmer obehag av påslaget.

Gör en att-göra-lista: Skriv ned noggrant, exakt, vad du ska göra och i vilken ordning. Ex städa eller tvätta. ”1. Sortera tvätten, 2. Stoppa in i tvättmaskinen 3. Häll i tvättmedel, 4. Häll i sköljmedel (om du fortfarande använder sådant), 5. Stäng luckan, 6. Välj program, 7. Tryck på start – här blir det en stund då tvättmaskinen går och då kan man skriva en matlista – tvinga sig om det känns jobbigt. Sitter ångesten i efter att maskinen är klar – då fortsätter man bara. 8. Stäng av maskinen, 9. Öppna luckan, 10. Ta ut tvätten och så vidare.

Det handlar om att fokusera på annat en stund – fokuset kommer att ta dig ur ångesten men du måste välja att fokusera på annat!

Sluta drick kaffe: eller dra i alla fall ned på det. Många vi har pratat med får påslag när de dricker kaffe. Andningen skulle vi säga är primär men också att flytta fokuset på något sätt. Vi vet att en hel del blir av med sin ångest när de kör bil och medvetet andas vid ex rödljus eller bilköer.

Men också av träning av olika slag: helst då träning som inte påverkar andningen/pulsen så mycket för det kan tenderar att höja pulsen vilket kan påverka ångesten negativt. Yoga inklusive meditationer är väl det som vi upplever och har hittat som ger bäst effekt. Guidade meditationer där fokus läggs på en röst som tar en igenom en inre resa vet vi också ger väldigt fin effekt.Kallbad och/eller kalldusch kan ha viss effekt då det ganska snabbt handlar om att flytta fokuset över till kylan och andningen. (Mer om kallduschens effekter kommer inom kort!)

Då ångest många gånger gör oss handlingsförlamade, att man får en känsla av att bara vilja lägga sig ner – så kan det vara bra att någon i din närhet vet vad du går igenom.

Berätta att du har ångest ibland: att du behöver stöd att få fokusera på annat. Det kan räcka långt. En del får mycket svår ångest. Svarta ormar som krälar omkring inuti, man kan ha svårt att se ordentligt. Ta kontakt med läkare då det i vissa fall kan behövs ångestdämpande medicin – kanske i samband med en depression.

Det finns massor mer att gå in på här men vi stannar här för idag. Vi återkommer med fler artiklar framöver. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss, info@soulfultraning.com.

Kram

Fredrika & Mia

Lämna ett svar